ponedjeljak, 23. veljače 2015.

Kako zaraditi novac od hobija: Plan


Dragi moji, evo mene nazad nakon pauze od mjesec dana.


Nije da nisam ništa radila u proteklom periodu. Uglavnom sam paničila zbog jedne neočekivane situacije na poslu i problema koji su iskrsli zbog toga. Kao neko ko ima izraženu sklonost ka smišljanju raznih scenarija u glavi, već od prvog dana kada se problem pojavio vidjela sam se kao nezaposlenu i ne samo nezaposlenu nego i sa dugogodišnjim stažom na birou, tako da sam odmah od tog straha počela da dotjerujujem CV i prijavljujem se za neke poslove. Čak sam bila i pozvana na razgovor (dogurala sam u stvari do drugog razgovora, što je na današnjem vremenu uspjeh - kada te zovnu na drugi razgovor, znate). 


Cijela situacija me natjerala da dobro razmislim o svom ponašanju, o greškama koje sam napravila, o stavu prema novcu, poslu i zaradi i svemu ostalom što ide uz to. Uz to sam shvatila da ja zapravo želim da promijenim posao, čak i kada se situacija smiri i sve dođe u normalu. Ne znam da li sam se pokrenula, to će pokazati vrijeme i rezultati, ali napravila sam prvi korak time što sam se prijavila na neke oglase i što sam osmislila način na koji želim da se predstavim i u pogledu posla i u pogledu ovoga što radim kroz svoj hobi. Sada sam malo bolje, doduše još uvijek u laganoj panici, mada vjerujem da će se sve riješiti onako kako je najbolje. Ali pretpostavljam da vas ne zanima moja briga zbog nedostatka perspektive. Imate već dovoljno svoje u raznim životnim situacijama, zar ne? 

Zato ću se vratiti na regularne teme na blogu; ovaj put na nastavak serije postova "Kako zaraditi od hobija". Zahvalila bih se Sashkoneli na komentaru u prethodnom postu za MUDRO osmišljavanje plana. Ako vas zanima o čemu se radi vratite se na prethodni post i pronađite njen komentar.


Moj MUDRI plan sastoji se iz više stavki. Navela sam ih u obliku pitanja. Pitanja su primjenjiva na razne vrste hobija kroz koji se može ostvariti zarada, tako da ih i drugi mogu iskoristiti u osmišljavanju svog plana.


- Kakva je moja trenutna situacija? Koliko vremena dnevno mogu odvojiti za ostvarivanje zarade kroz hobi?
- Šta znam raditi?
- Šta želim raditi?
- Koliko želim zaraditi?
- Šta trebam uložiti i koliko od sredstava, alata, pribora i ostalog?
- Na koji način ću prodavati svoje radove?
- Da li ću prihvatati narudžbe ili ću nuditi samo ono što sam već napravila? Kako se narudžbe uklapaju u moj rad; da li imam vremena i sredstava da ispunjavam želje?
- Način plaćanja? 
- Kako ću promovisati sebe i svoje radove?

- Kakva je moja trenutna situacija? Koliko vremena dnevno mogu odvojiti za ostvarivanje zarade kroz hobi?

Još uvijek imam posao sa punim radnim vremenom. Trenutno mogu odvojiti 45-60 minuta dnevno za bavljenje hobijem kod kuće. Vikendom to može da bude i više; oko dva sata dnevno ukoliko ne iskrsnu neke druge obaveze.

- Šta znam raditi?

Znam da šijem, vezem, vješta sam u rukovanju raznim alatima, znam da crtam, znam popravljati stvari, poznajem razne craft tehnike...

- Šta želim raditi?

Od svega gore navedenog želim ostvariti zaradu koristeći znanje u šivanju i vezenju.

- Koliko želim zaraditi?

Za početak iznos kojim bih mjesečno mogla platiti dvije vanškoleske aktivnosti za I. To nije mnogo novca, ostvarljivo je, a dosta bi pomoglo.

- Šta trebam uložiti i koliko od sredstava, alata, pribora i ostalog?

Da bi zaradio novac, moraš i potrošiti novac.
Potrošila sam nešto novca na pribor, ostalo imam kod kuće. Imam mašinu koja funkcioniše i osnovni pribor za rad. Savjetujem svima da razmisle o tome koliko i šta mogu uložiti kako bi pokrenuli zaradu od hobija.

- Na koji način ću prodavati svoje radove?

Za sada lično, putem bloga i putem društvenih mreža. Vremenom ću se prebaciti na druge načine, ali za početak će biti tako.

 - Da li ću prihvatati narudžbe ili ću nuditi samo ono što sam već napravila? Kako se narudžbe uklapaju u moj rad; da li imam vremena i sredstava da ispunjavam želje?

Što se tiče nekih stvari mogla bih i prihvatiti narudžbe, ali to treba dodatno razraditi. Dešavale su mi se situacije ranije kada neko kaže: Ja bih to i to? možeš li mi napraviti? Ja napravim i ta osoba se više ne javi nikada.

- Način plaćanja?

Lično, putem privatnog bankovnog računa ili Pay Pala ukoliko se radi o kupovini iz inostranstva.

(Kad smo već kod plaćanja da vam ispričam jednu...hm, da je tako nazovem anegdotu. U septembru prošle godine prijateljica mi je predložila da joj dam neke lančiće sa vezenim motivima kako bi ih odnijela kolegicama na posao i vidjela da li su zainteresovane da kupe. Dosta lančića je odmah prodato, tj. gospođe su uzele, ali nisu nikad platile. Platile su tek u januaru ove godine, nakon što ih je prijateljica doslovno proganjala nekoliko mjeseci. Rekla mi je da neke od njih nisu uopšte bile raspoložene da daju novac, iako su bile i te kako raspoložene da nose nakit i čak se raspituju može li im se napraviti još nešto. Pa eto....)

- Kako ću promovisati sebe i svoje radove?

Jao, društvene mreže! Kao što mi reče prijateljica jutros: Ako nije na Facebooku k'o da se nije ni dogodilo.

Ja sam jedna od rijetkih koja nema lični Facebook. Ne samo što ga nemam nego ne provjeravam niti tuđe stranice. Nemam ni Facebook za blog. Piterest me nervira, Instagram takođe, svrhu Twittera ne razumijem. Za razliku od toga volim blogove, forume, ali to danas nije dovoljno za promociju.

E, tu sam odlučila da prihvatim jedan savjet koji sam našla na internetu. Savjet se odnosi na promociju preko društvenih mreža za one koji ne vole društvene mreže i u osnovi kaže sljedeće:

Napravite spisak svih društvenih mreža na kojima se možete promovisati. Izaberite pet koje vas najmanje nerviraju :)


Eto od mojih pet za sada vam predstavljam jednu (kliknite na sliku ili na FB značku u gornjem desnom uglu bloga).


Broj komentara: 18:

 1. aj baš treba se držati tog plana, ja evo imam fb dosta dugo, imam stranicu sa svojim radovima, ali možda sam ja nedifinirana jer volim štošta toga da radim,
  volim vesti, volim šivati, volim heklati, volim quilling, volim vez na papiru..heklam i narukvice sa perlicama ali već me ubijaju moji susjedi sa tim jer svako hoće nešto a džaba, poklonila sam stvarno puno toga, hočeš od čestitke, heklanih radova i heklanih narukvica i koješta-sve ono a nemam sad nešto da kupim pa izradit ču nešto, a meni para nema u džepu sam iz džepa...
  Ne, nemoj se sad ostavit svega toga, ako imaš cilj, ako imaš plan, i ostvari ga, želim ti definitivno uspjeh u tome i da bude veliki :D
  Kažem.. i neznam više da li da se preimenujem ili neznam što da radim jer imam jednu susjedu koja me baca iz takta i sve me kopira, ama baš sve ..nisam pametna više ali ona bi sve za džaba a ja neću sve da joj uradim pa se ljuti-a što da joj radim...nek nauči i ja sve sama učim al ona bi sve na gotovo...hm sorry e sad ja tebe zamaram
  Želim ti stvarno uspjeh da prodaš sve što i uradiš :D pozz

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. ma ne zamaraš me uopšte, zato i imamo komentare da svako napiše svoje iskustvo u vezi teme posta.
   ne znam šta da ti kažem u vezi komšija. fino je napraviti nekome nešto, pokloniti i slično, ali treba da naučiš da kažeš ne u nekim situacijama. komšinici možeš pokazati kako se nešto radi, a ona dalje neka sama traži svoju inspiraciju.

   Izbriši
 2. Pošto ti profil nije lični, nego služi da prodaš što više, mislim da bi trebalo da bude otvoren i za one koji nemaju svoj fb profil (eto, ima i takvih, još). Želim ti uspjeh u ostvarivanju tvojih planova!

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. hvala ti fikreta :)

   moram podesiti to za profil, znam. ima valjda negdje ta opcija.

   Izbriši
  2. hvala ti fikreta :)

   moram podesiti to za profil, znam. ima valjda negdje ta opcija.

   smiješno je što sam ovim vjerovatno upropastila šansu za jedan posao. mislim time što nemam fb, twitter i slično.

   Izbriši
 3. Ne znam ništa pametno da ti kažem u vezi s tim.... treba se pokrenuti "na vreme".. drago mi je što si se angažovala na planiranju. .. Odličan plan. Srećno

  OdgovoriIzbriši
 4. Srecno. Slozila bih e sa tobom, da ljudi po nekad poruce i ne dodju za to. Ali isto tako desavalo mi se da napravim neke stvari kao za prodaju, i tako stoje godinama, ali svaka roba nadje svoga kupca. Ipak je najlepse kada radimo po svom ukusu.

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. hvala jadranka :)
   jeste, najljepše je kada radiš stvari koje se tebi lično dopadaju..

   Izbriši
 5. A već sam se zabrinula gdje si! Plan ti je odličan, pitanja dobro postavljena, samo mislim da bi ti bilo bolje napraviti page na facebooku umjesto profila! Tako ćeš moći pratiti statistiku i prema njoj planirati 'marketing'! Iako su pravila dosta stroga pa treba biti mudar i ne stavljati cijene, za svaki slučaj! Twitter je navodno super stvar za promociju, ali ja ga uopće ne kužim! Pinterest volim, iako smatram da kod nas i ne igra neku ulogu i neće puno pomoć, a Instagram mi je zabavan i mislim da bi mogao biti ok za reklamiranje i dopiranje do onog dijela publike koja je više vizualni tip i nije za facebook! Sve u svemu, morat ćeš pregrist, jer utakmica je žestoka! ;)

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. ma bitno je da krenem nešto. horoskop mi kaže; kreni, pa poslije dorađuj šta treba :)

   nisam razmišljala o tome koliko je utakmica žestoka ili ne. u stvari ne razmišljam o tome uopšte. trenutno sam isključivo fokusirana na to da dobijem novi posao i da sredim neke stvari kod sebe koje treba da sredim. to mi je prioritet, a ovo će ići usput svojim tokom, onako kako i treba da ide.

   što se tiče instagrama zaključila sam da me on manje nervira, pa će biti i instagram account jednom kada stignem i time da se pozabavim.

   Izbriši
  2. Tako je! :) Polako, korak po korak! I bolje je prvo imati potpuno razrađen plan i sve posloženo u glavi, a onda se pozabaviti sa reklamiranjem! Samo kažem, bez toga teško! ;)

   Izbriši
 6. pa reklamiranje mora ići uz rad.
  evo za početak meni je ovo reklamiranje :)

  OdgovoriIzbriši
 7. Da draga, reklama je najbitniji faktor! Ne volim ni ja fb, tviter nemam, ali se tokom godina ispostavilo da najvise kupaca srecemo na drustvenim mrezama, zato srecno umrezavanje ;)

  OdgovoriIzbriši
 8. Samo naprijed!!! Ovo odlicno izgleda. I moram dodati da bez socijalnih mreza tesko da mozes uraditi neku 'low-cost' promociju. I da, pored toga sto si napravila profil na fb, mislim da je dobra ideja odmah napraviti i fb stranicu. Sretno!!!

  OdgovoriIzbriši
 9. Maleni vez jako zanimljiv nisam viđao ništa slično ,ali dobro ja sam muško pa je možda do toga .
  Pozdrav

  OdgovoriIzbriši

 

Template by BloggerCandy.com | Header Image by Freepik